Camille: "Ik als iemand zonder talent voor EBM, die de artikelen die ik tijdens geneeskunde en de huisartsopleiding moest lezen vaak te moeilijk vond en dit zeker niet voor mijn lol deed. Zo ook keek ik niet uit naar het maken van het referaat in het eerste jaar van de huisartsopleiding. Toen ik toch echt aan de slag moest, kon ik wel een paar vragen bedenken die ik mezelf tijdens mijn spreekuur had gesteld. Deze, over de werkzaamheid van knoflook bij wratten, vond ik de leukste. Maar ik had een hard hoofd in de evidence die ik zou vinden, als die er überhaupt al zou zijn. Bij onze standaard zoekplekken was ik gauw klaar, dus ik moest al snel beginnen aan de echte literatuursearch.

Yes, 2 artikelen! En gelukkig ook máár 2, dit was te overzien. Helaas kleine patiëntengroepen en maar 1 een RCT, maar de resultaten logen er niet om. Extract van een knoflook op je wrat werkt volgens de artikelen nagenoeg altijd. Ik merkte dat ik het maken van dit referaat al een stuk leuker vond dan toen ik dit soort dingen tijdens geneeskunde of mijn ANIOS tijd moest doen, vooral omdat ik met een praktische vraag aan de slag was waar ik in de spreekkamer echt iets aan zou kunnen hebben. Ook viel het me alles mee hoeveel tijd ik hier aan kwijt was, natuurlijk kostte het maken van een mooie flow chart en critical appraisal tabel veel tijd, maar dit is natuurlijk niet iets wat je normaal gesproken hoeft te doen als je iets voor jezelf uitzoekt.

Ik was redelijk tevreden over mijn presentatie en door mijn groepsgenoten werd ik gekozen om door te gaan voor de prijs.
Aan de hand van mijn referaat adviseerde een werkgroep genoot dit meteen aan een patiënt met succesvol resultaat. Toen ik een half jaar later alweer bijna vergeten was dat ik was uitgekozen, kreeg ik plots een mail dat ik was genomineerd voor de prijs en mocht presenteren op de summerschool. Ik was erg vereerd, maar vond het ook wel spannend.

Toen ik daar stond was het erg leuk om te merken dat het publiek ook enthousiast was over het onderwerp en de uitkomsten. Ik hoop dat er na mijn presentatie wat huisartsen bij zijn gekomen die knoflook aan hun patiënten gaan aanraden als behandeling van wratten. EBM, een mooie manier om ook oude vergeten middelen een nieuw leven inblazen!"