Voorwoord Monika
Verbinding en flexibiliteit
We slaken allemaal een zucht van verlichting nu een aantal maatregelen rondom Corona kunnen worden versoepeld. Voorzichtig en met gepaste afstand kunnen we elkaar weer meer gaan zien, wordt reguliere huisartsenzorg langzaamaan weer opgestart, en kunnen we het onderwijs aan studenten en huisartsen in opleiding weer anders in gaan richten. Alhoewel we er nog lang niet zijn, kunnen we wel alvast terugblikken op een zeer bijzondere tijd, waarin de huisartsgeneeskunde in staat gebleken is om te blijven verbinden en zeer flexibel te zijn.
Door bepekt fysiek contact met elkaar en met patiënten werden wij als huisartsen geraakt in onze kern; de zoom, telefoonkabel of letterlijk een masker met mondkap stond ons in de weg om dichtbij onze patiënten en collega’s te komen, en de zorg te leveren zoals we dat graag willen doen. In deze nieuwsbrief leest u hoe een huisarts in beschermende kleding voor “eend” werd uitgemaakt door een jong patiëntje. Ook werd veel lopend onderzoek in huisartsenpraktijken stilgelegd. Desondanks liet de huisartsgeneeskunde een enorme veerkracht zien; praktijken bleven bereikbaar voor patiënten, we waren beschikbaar, en organiseerden in razend tempo speciale luchtwegspreekuren en we leerden heel snel dat we ook via telefonisch contact, beeldbellen, mail en doorsturen van foto’s veel zaken kunnen oplossen. Met grote bewondering hebben we gezien hoe met man en macht en met grote snelheid door de onderwijs-stafleden het onderwijs op afstand werd georganiseerd. Chapeau voor iedereen die zich voor deze aanpassingen in zorg en onderwijs heeft ingezet!
De opgedane ervaring met andere vormen van praktijkvoering en onderwijs zullen de organisatie van de zorg veranderen op een manier die we nu nog niet kunnen overzien. Het is spannend om hier verder over na te denken. In deze nieuwsbrief leest u over de getoonde flexibiliteit in zorg en onderwijs in de afgelopen periode, en over andere zorginnovaties, zoals integrale zorg voor patiënten met atriumfibrilleren. Daarnaast een tweetal artikelen over palliatieve zorg en het levenseinde, bij uitstek onderwerpen waarbij verbinding met onze patiënten noodzakelijk is. Welke ontwikkelingen er ook volgen, de verbinding met onze patiënten en met elkaar is en blijft een belangrijke basis voor de huisartsgeneeskunde.
Ik wens u namens de HAG nieuwsbrief redactie een fijne zomer toe!
Monika Hollander