Samen met de Divisie Beeld en Oncologie en andere klinische afdelingen, werken we aan het opzetten van kankerpatiëntencohorten. Deze grote groepen patiënten bieden een schat aan informatie over ziekteprogressie. En ze dienen als raamwerk voor het gelijktijdig testen van verschillende interventies met behulp van het zogenoemde Trials within Cohorts (TwiCs) design. In nauwe samenwerking met het Onderzoeksprogramma Methodologie van het Julius Centrum, onderzoeken we we statistische en ethische aspecten, van deze en andere alternatieve study designs.
De zorg voor patiënten met en na kanker is bijna net zo belangrijk als de initiële behandeling Patiënten hebben ondersteuning nodig bij het maken van gepersonaliseerde behandelingskeuzes. En ze hebben optimale begeleiding nodig tijdens de behandeling, om met de impact ervan om te kunnen gaan. Ze hebben baat bij een geïndividualiseerd langetermijnplan dat hen helpt hun gezondheid te monitoren en te behouden, met oog voor mogelijke late behandeleffecten die zich kunnen voordoen. Daarom onderzoeken we ook hoe levensstijl interventies de bijwerkingen van behandeling kunnen verminderen. En hoe het de prognose, zelfredzaamheid en kwaliteit van leven kan verbeteren. Samen met regionale partners in de eerstelijns- en tweedelijnszorg ontwikkelen we nieuwe modellen voor samenwerking in de kankerzorg tijdens de behandeling en de follow-up, met als doel de kwaliteit van leven en gedeelde besluitvorming te optimaliseren.
Voor kankerpatiënten in hun laatste levensfase brengen we de symptomatologie in kaart en onderzoeken we welke interventies nodig zijn. En we onderzoeken de meest optimale professionele betrokkenheid bij palliatieve zorg. Samen met de andere klinische afdelingen zijn we betrokken bij regionale en landelijke samenwerkingsprogramma's op het gebied van palliatieve zorg.