Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde en nieuwe subsidie mogelijkheden
Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde en nieuwe subsidie mogelijkheden
Voor het voortbestaan van het vak huisartsgeneeskunde is naast goede patiëntenzorg ook onderwijs en huisartsgeneeskundig onderzoek van cruciaal belang. Hiervoor is de inzet en bijdrage van alle huisartsen nodig!
De NHG-Standaarden en NHG-Behandelrichtlijnen vormen een belangrijke basis voor het handelen van de huisarts en op dit moment bestrijken ze 70-80% van de problemen die de huisarts dagelijks ziet. Voor de evidence-based inhoud van deze standaarden en richtlijnen was huisartsgeneeskundig onderzoek nodig.Dit is ook nodig om up-to-date te blijven en om voor de de overige 20-30% van de huisartsgeneeskundige problemen handvatten voor diagnostiek en therapie te kunnen bieden.
Het NHG met steun van de werkgroep Research van het Interfacultair Overleg Huisartsgeneeskunde (IOH-R) heeft het initiatief genomen om een nationale onderzoeksagenda op te stellen. Hierbij waren betrokken huisartsonderzoekers, huisartsen ‘in het veld’, patiëntenorganisaties, medisch-specialistische verenigingen en vertegenwoordigers van subsidiegevers zoals ZonMw.
Het rapport is lijvig en eigenlijk is (bijna) elke onderzoeksvraag ‘in te passen’. Er is geen focus aangebracht. Het is verder de bedoeling dat het regelmatig wordt geactualiseerd en is daarmee een ‘levend’ document wordt.
Er is ook met VWS overeengekomen dat er een nieuwe ‘Huisartsencall’ komt vanaf 2019/2020 waarbij er gedurende 4 jaar, per jaar 2 miljoen euro ter beschikking komt voor wetenschappelijke onderzoeken die helpen een van de vele vragen van de Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde te beantwoorden.
Kortom; er komen nieuwe mogelijkheden om huisartsgeneeskundig onderzoek gefinancierd te krijgen en daarmee opties om de huisartsgeneeskundige patiëntenzorg te verbeteren. Hierbij is de inzet van de huisartsonderzoekers nodig en de welwillende participatie van patiënten, maar zeker ook van u, huisarts die dagelijks is actief in de patiëntenzorg.
Ik doe dan ook hierbij een extra oproep mee te doen aan onderzoek van het Julius Centrum afd Huisartsgeneeskunde.
Frans Rutten
Lees meer over de nationale onderzoeksagenda.