DENSE onderzoek wint Wetenschaps- en Innovatieprijs 2021
DENSE onderzoek wint Wetenschaps- en Innovatieprijs 2021
Uit het DENSE trial onderzoek blijkt dat borstkanker bij vrouwen met dicht borstklierweefsel veel beter te detecteren is met een MRI als aanvulling op het bevolkingsonderzoek borstkanker. ‘Met deze MRI worden tumoren eerder gevonden, zijn ze gemiddeld kleiner en minder vaak uitgezaaid naar de oksellymfeklieren,’ geeft onderzoeker Carla van Gils aan. Volgens Jeroen Geurts, juryvoorzitter van de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2021, is het onderzoek klinisch relevant en vernieuwend. De jury beschouwt het als een ‘gamechanger’ en daarom is dit borstkankerscreening onderzoek gekozen tot winnaar van de Wetenschaps- en Innovatieprijs van de Federatie Medisch Specialisten.
‘We zijn heel erg vereerd en blij met deze prijs’, reageerde radioloog Wouter Veldhuis van het UMC Utrecht. ‘We zien het als een belangrijke erkenning voor ons werk als onderzoeksteam. Bij de groep vrouwen met dicht borstklierweefsel is zeker 4 op de 10 aanwezige tumoren niet goed zichtbaar op het mammogram van het bevolkingsonderzoek. Daardoor worden tumoren soms pas laat ontdekt. De vroege opsporing van borstkanker is van meerwaarde voor de behandeling en prognose van deze groep vrouwen. Met de resultaten uit ons onderzoek kunnen we echt iets voor hen betekenen.’
Onderzoeksteam
Het team bestaat uit Wouter Veldhuis, Carla van Gils, Ruud Pijnappel, Stéphanie de Lange en Marije Bakker. Het onderzoek is opgezet vanuit het UMC Utrecht in samenwerking met het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Albert Schweitzer Ziekenhuis, Maastricht UMC+, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Amsterdam UMC, Radboudumc, ZGT en Erasmus MC.
Nominaties
In totaal hebben 24 wetenschappelijke verenigingen een onderzoek aangedragen voor de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2021. Een vakjury selecteerde uit deze voordrachten drie nominaties. De DENSE trial werd aangedragen door de Nederlandse Vereniging voor Radiologie. De andere nominaties waren de REDO trial en de Septum trial. De REDO trial werd aangedragen door de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie en is een onderzoek naar het effect van het verlagen van de dosis rituximab bij patiënten met reumatoïde artritis. De Septum trial, aangedragen door de Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde, is een onderzoek naar het effect van het rechtzetten van het neustussenschot bij ademhalingsklachten.
Over de Wetenschaps- en Innovatieprijs
De Wetenschaps- en Innovatieprijs is een initiatief van de Federatie Medisch Specialisten. De Federatie wil hiermee goed en innovatief onderzoek stimuleren en een podium geven. Het onderzoeksteam van DENSE trial wint met dit onderzoek een 3D-geprinte bokaal, en een geldbedrag van 5000 euro (te besteden aan vakgerelateerde activiteiten).
Foto: Uitreiking van de prijs (vlnr: Carla van Gils, Wouter Veldhuis, Marije Bakker en Ruud Pijnappel)