Inzicht in interactie tussen virussen
Inzicht in interactie tussen virussen
Verschillende virussen die luchtwegklachten veroorzaken hebben invloed op elkaar. Wat die invloed is en hoe we daar – bijvoorbeeld met vaccinatie – rekening mee moeten houden, gaat kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning-Verhagen met haar Vidi-subsidie onderzoeken. “Sommige virussen versterken elkaar of zwakken elkaar juist af. Als je met bijvoorbeeld een vaccin de aanwezigheid van het ene virus laat afnemen, kan dat invloed hebben op de aanwezigheid van een ander virus. Ook zou het kunnen dat het doormaken van bijvoorbeeld een coronavirus-infectie maakt dat je tijdelijk minder kans hebt op een influenza-infectie.”
In het onderzoek gaan Patricia en haar collega’s eerst een groep jonge kinderen tijdens een winterseizoen observeren. “We kijken welke infecties zij achtereenvolgens doormaken en of er aanwijzingen zijn voor interacties tussen die infecties. Op basis van deze gegevens ontwikkelen we wiskundige modellen, waarmee we kunnen onderzoeken hoe bijvoorbeeld een griepseizoen invloed heeft op het voorkomen van andere luchtwegvirussen, zoals het RS-virus of corona.
Daarna gebruiken we deze wiskundige modellen om te simuleren wat er zou gebeuren als je een vaccinatie invoert tegen een van deze virussen. Daarbij kijken we dan dus niet alleen naar het betreffende virus, maar ook naar de effecten ervan op andere virussen.” Door al deze interacties tussen luchtwegvirussen te onderzoeken zijn we straks beter in staat om te bepalen welke (combinatie van) vaccinaties de meeste gezondheidswinst oplevert, of welke elkaar juist negatief beïnvloeden.