Project: Leefstijl netwerk Leidsche Rijn
Project: Leefstijl netwerk Leidsche Rijn
De druk op de gezondheidszorg neemt toe. Er komen meer ouderen met multimorbiditeit en er is een groeiend tekort aan zorgprofessionals. Om de zorg en ondersteuning toegankelijk en betaalbaar te houden staat preventie en de focus op gedrag en gezondheid centraal (1).
Wijk de Leidsche Rijn
In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn is in 2017 is De Gezonde Wijkalliantie Leidsche Rijn opgericht om samen te werken aan preventie en een betere gezondheid van bewoners in de wijken Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern. Het is een samenwerkingsverband van 14 partners uit (gezondheids)zorg, sociaal, welzijn, Sport Utrecht, actieve wijkbewoners en bewonersinitiatief Indekerngezond en de Gemeente Utrecht.
Doel project
Het doel van dit project is het opzetten van een integrale wijkgerichte aanpak ‘Gezonde Leefstijl’ waarbij de bewoners, patiënten en professionals samenwerken. De doelgroep van dit project zijn meer dan 4000 patiënten met één of meerdere chronische aandoeningen die ketenzorg ontvangen bij een van de gezondheidscentra van LRJG .
Aanpak:
Samen met bewoners, patiënten en professionals wordt een integrale wijkgerichte aanpak voor leefstijl ontwikkeld. Dit wordt gedaan door als eerste behoeften, bevorderende en belemmerende factoren te identificeren van om te komen tot een functionerend wijkleefstijlnetwerk. Deze input wordt gebruikt om een integrale wijkgerichte aanpak ‘gezonde leefstijl’ te ontwikkelen. De derde stap zal bestaan uit een inrichten van een online wijkplatform “Gezonde Leefstijl Leidsche Rijn”, gevolgd door de ontwikkeling van effectieve implementatiestrategieën. De laatste stap bestaat uit de implementatie en evaluatie van de wijkgerichte leefstijl aanpak.
Aan het einde van het project zal er een functionerend wijkleefstijlnetwerk in Leidsche Rijn zijn dat bestaat uit de volgende elementen:
- Een generieke en wijkgerichte integrale aanpak die aansluit bij de wensen en behoefte van bewoners en professionals en mensen stimuleert/motiveert om zelf aan de slag te gaan
- Een online platform waarop de erkende leefstijlinterventies en de informele leefstijlactiviteiten inzichtelijk zijn voor bewoners en professionals
- Een continue monitoring van effecten op de geïntegreerde gezondheidsdata en evaluatiedata, en feedbackloop gericht op verbetering van de leefstijlinterventies en leefstijlactiviteiten (learning preventive healthcare system)
Bronnen:
- Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Zorg voor je gezondheid! Gedrag en gezondheid: de nieuwe ordening. 2010. Den Haag