Leefstijl na de diagnose dikkedarmkanker
Leefstijl na de diagnose dikkedarmkanker: richting wetenschappelijk onderbouwd voedings- en beweegadvies
Mensen met dikkedarmkanker hebben vaak veel vragen over voeding en bewegen tijdens en na hun behandeling, maar wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen specifiek voor deze groep ontbreken.
Uit eerdere onderzoeken weten we dat bepaalde voedingsmiddelen, zoals rood en bewerkt vlees, het risico kunnen verhogen op het krijgen van dikkedarmkanker. Voedingsvezels en zuivel kunnen het risico op dikkedarmkanker juist verlagen. Ook voldoende beweging verlaagt het risico op het krijgen van dikkedarmkanker.
Over de rol van voeding en beweging tijdens en na de behandeling van dikkedarmkanker is echter een stuk minder bekend. Daarom is er kennis nodig over de verbanden tussen enerzijds voeding en beweging, en anderzijds terugkeer van de tumor en overleving. Er zijn mogelijk veel factoren die een rol spelen in dit verband, zoals lichaamssamenstelling, type behandeling, en tumorbiologie. Dit maakt elke patiënt anders. Het is goed mogelijk dat deze variatie zorgt dat verschillende groepen patiënten baat hebben bij verschillende voedings- en beweegadviezen.
Binnen dit project worden resultaten samengevoegd van twee grote studies: de COLON studie van Wageningen University & Research en de PLCRC-PROTECT studie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Het voordeel van deze samenwerking is dat de totale studiepopulatie een stuk groter wordt. Dit biedt de mogelijkheid om binnen verschillende groepen patiënten onderzoek te doen, en nauwkeurigere conclusies te kunnen trekken over de verbanden die we bestuderen.
Uiteindelijk hopen we deze onderzoeksresultaten te kunnen vertalen naar wetenschappelijk onderbouwde leefstijladviezen op maat voor mensen met dikkedarmkanker. Om ervoor te zorgen dat deze adviezen uiteindelijk breed geïmplementeerd worden, overleggen we met verschillende zorgpartners in de regio, van fitnesscentrum tot ziekenhuis. Dit project maakt deel uit van de Regio Deal Foodvalley, spoor 2: “Gezonde voeding, van prille start tot oude dag”, werkpakket 4 “Voeding voor oncologische patiënten”.
Betrokken onderzoekers
UMC Utrecht/Julius Centrum
- Drs. K (Karel) Smit (promovendus en contactpersoon)
- Dr. J (Jeroen) Derksen (co-promotor)
- Prof. dr. A (Anne) May (eerste promotor)
- Prof. dr. M (Miriam) Koopman (tweede promotor)
Wageningen University & Research