Het werk van Hanneke Smits als Consulent Palliatieve Zorg in de Leidsche Rijn
Sinds 2018 is Hanneke Smits-Pelser naast huisarts in LRJG ook consulent palliatieve zorg, een gebied waar haar interesse altijd al heeft gelegen.

Hanneke vertelt: Sinds begin 2018 ben ik voor één dag per week consulent palliatieve zorg en ik ben bezig met de kaderopleiding Palliatieve Zorg. Ik heb twee PaTz (palliatieve thuiszorg teams) groepen opgezet binnen LRJG, en heb mij beziggehouden met de invoering van de geestelijke verzorging in de palliatieve fase in de eerste lijn.
Ik geef onderwijs aan huisartsen en verpleegkundigen en ben vraagbaak voor mijn collega huisartsen.
Sinds 2019 is er een samenwerkingsovereenkomst met het Johannes Hospitium Vleuten en werk ik daar als één van de (twee) vaste artsen. Ik doe hier veel ervaring op die ik weer meeneem naar de huisartsenpraktijk.

Ik begeleid ook medisch studenten met hun wetenschappelijke stage. Zo is in samenwerking met Nienke Bleijenberg onlangs een onderzoek afgerond naar de markering van de palliatieve fase bij kwetsbare oudere patiënten. Van bijna 900 kwetsbare ouderen, van wie een frailty Index bekend was die hun kwetsbaarheid weergeeft, is het dossier gescreend op de palliatieve fase aan de hand van de Supportive and Palliative Indicator Tool (SPICT). De frailty index, het aantal ziekenhuisopnames en huisartsconsulten bleek bij de palliatieve groep significant hoger.
Daarnaast is de eigen huisarts gevraagd om de Surprise Question (SQ) te beantwoorden: “Ben ik verbaasd als deze patiënt binnen een jaar overlijdt?”. Bij 80% van de patiënten bleek de SQ overeen te komen met de SPICT. De SQ is een goed alternatief voor de tijdrovender SPICT. De resultaten kunnen de eerste lijn helpen bij vroege identificatie van palliatieve ouderen. Ze worden verwerkt in een wetenschappelijke publicatie.
Hanneke Smits
Monika Hollander